NK schoonspringen: 9 gouden, 10 zilveren en een bronzen medaille voor Aquarijn

Vrijdag 2 juni jl. begon het NK schoonspringen. Ook de atleten van zwemvereniging Aquarijn uit Nieuwegein deden mee met dit NK, dat het hele weekend werd gehouden in Amsterdam. In de ochtend werd er gesprongen om een finaleplaats. In de middag sprong de top 6 de finale en werd de kampioen bepaald.

Op de toren was er goud voor Yuna Hulkenberg in de C-groep (12/13-jarigen). Yuna werd voor het eerst kampioen van Nederland! Lars van Hilten, nog maar kort actief op de toren behaalde goud in de B-groep (14/15- jarigen). Ook voor Lars was het zijn eerste Nationale titel. Een top prestatie vn de sporters uit Nieuwegein.

Aquarijn

Yuna en Lars

Bij de A-jongens (16/17/18-jarigen) deden maar liefst drie deelnemers van Aquarijn mee aan het NK. Matthew Hibbert maakte zijn status als teamNL-springer waar en werd kampioen van Nederland in een nieuw PR. Ook Daan Willemen deed het uitstekend met een nieuw PR en behaalde het zilver achter Matthew. Voor Samuel Quist was het zijn eerste wedstrijd sinds december. Zijn knie schoot uit de kom en het terugkomen na een ernstige blessure was lastig. Hij behaalde de top zes en mocht de finale springen en werd 6de. Een knappe prestatie.

Bij de A-meisjes ook drie deelnemers van de zwemvereniging Aquarijn uit Nieuwegein. Voor Iris de Heer was er brons op de 3 meter plank. Nica Rakké werd 4de en Aiden Wallegie werd 5de. Ook voor Aiden was er een PR.

In de Alin was Aquarijn vertegenwoordigd door Matthew en Daan. Beiden zijn nog junioren, maar voldoen al aan de deelname-eis van de mannen. Ze maakten er een spannende strijd van. Nu was het goud voor Daan en het zilver voor Matthew. Ze zaten 8 tiende van elkaar af. Bij de dames was het spannend voor Oona Abbema. Zij moest laten zien dat ze na de ernstige voetblesssure, die haar maanden belemmerde om wedstrijden te springen, de limiet voor teamNL weer kon halen. Dat lukte haar en met een zilveren medaille in de finale! Een mooie dag voor Oona. Nica sprong een stabiele wedstrijd in de finale en werd 5de.

Op zaterdag 3 juni werd er begonnen met de B-groep jongens op de 3 meter plank. Lars werd met een nieuw PR eerste, gevolgd door Mika, die eveneens met een nieuw PR 2de werd. Een mooie start van de dag! In de C-groep op de 3 meter was het spannend. Joy Daalhuizen wist precies de 6de plaats te behalen en mocht de finale springen. Ook hier werd ze 6de. Yuna wist zich in de finale nog een plekje naar boven te springen en behaalde de zilveren medaille.

In de A-groep op de 1 meter plankwas er een 6de plaats voor Aiden. Ze sprong een mooi PR. Nica werd 5de en Iris werd 4de. Alle drie de dames kwamen nogmaals in actie bij het synchroonspringen. Aiden en Nica sprongen een prima wedstrijd bij de junioren en werden 2de. Dat deden Iris en Oona bij de senioren. Goud was er voor Daan en Matthew bij de junioren synchroon 3 meter.

Op zondag 4 juni was Daan Willemen als eerste aan de beurt in de A-groep op de 3 meter. Met een prachtige serie van tien sprongen, sprong hij een nieuw PR. In de finale was er een gouden medaille voor hem.

In de B-groep op de 1 meter plankwas er een derde gouden medaille voor Lars. Hij scoorde meer dan 300 pnt met negen sprongen, een knappe prestatie. Mika werd 2de in deze serie.

In de C-groep op de 1 meter plank was er flink wat concurrentie. Sureka Bierman Kerklaan deed voor het eerst mee en werd 10de in de kwalificatie. Joy en Yuna kwalificeerden zich voor de finale en werden 4de en 5de in een sterke finale.

Ten slotte was het de beurt aan de mannen en vrouwen op de 3 meter. Oona sprong een fantastische finale en werd met een PR 2de achter Guurtje Praasterink. Zij traint volledig in Amerika. Iris, als junior in dit veld, werd 6de met een stabiele serie van 5 sprongen. Matthew won het goud bij de mannen, gevolgd door Daan met zilver.

In het totaal behaalde Aquarijn schoonspringen maar liefst 20 medailles; 9 gouden, 10 zilveren en een bronzen medaille. In het totaal waren er 28 finaleplaatsen. Deze mooie individuele prestaties zorgden ervoor dat Aquarijn uit Nieuwegein de trotse winnaar werd van de KNZB-trofee voor het beste team van 2023. De 2de plaats was voor Joop Stotijn DSZ uit Den Haag en PSV uit Eindhoven werd 3de. Voor de 2de keer op rij wisten de schoonspringers van Aquarijn deze trofee te winnen. Wat een bijzondere prestatie.